obrada stakla

Kaljeno i Laminirano Staklo – Razlike i Karakteristike

Sigurno ste dosta puta u svom životu čuli za ove tipove stakla. Razlika između istih je enormna. Suštinska razlika leži u tome kako se koje staklo lomi. Kaljeno staklo, se rasipa u sitne parčiće prilikom pucanja, dok laminirano prilikom pucanja ostaje u celini zbog plastičnog sloja koji se nalazi između dva stakla.

U nastavku teksta ćemo još bliže približiti razliku između kaljenog i laminiranog stakla.

Kaljeno Staklo

Predstavlja finalni proizvod, jednom kaljeno, staklo više ne može biti menjano niti sečeno. Staklo se pre kaljenja seče, obrađuje i buši; nakon kompletirane pripreme, isto se ubacuje u peć za kaljenje gde se zagreva na temperaturi od 800 do 1400 stepeni, u zavisnosti od debljine.

Različiti su razlozi zašto se staklo kali, prvi i osnovni jeste povećanje čvrstoće. Nakon procesa kaljenja staklo postaje izuzetno čvrsto, a drugi razlog jeste bezbednost. Kada se kaljeno staklo polomi,ono se rasipa u sitne deliće koji su gotovo bezopasni. Na taj način se izbegavaju ozbiljnije povrede.

Laminirano Staklo

Laminirano staklo predstavlja dva stakla koja su spojena plastičnim slojem. Lamnirano staklo debljine 10mm se kreira lepljenjem dva stakla od po 5mm. Stoga je moguće obrađivati i seći ga. Staklo se seče po principu – prvo se seče gornje-donje staklo, a zatim plastični spoj između. Ovo je izuzetno komplikovan i dugotrajan proces. Kao što smo prethodno napomenuli, ovaj tip se prilikom pucanja ne rasipa.

Kada koristimo zaštitna stakla?

U modernoj građevini upotreba zaštitnih/sigurnosnih stakala je izuzetno velika. Mnoge moderne zgrade su u potpunosti opremljene istim, kako u pregradnim zidovima tako i u fasadama (krovovima, nastrešnicama). Sva stakla u automobilima su kreirana od ovih tipova; primena je jasna – ukoliko kamen ili neki drugi predmet udari u vašu šoferšajbnu, staklo će naprsnuti ali se neće rasuti (laminirano staklo), dok su stakla na vratima i gepeku obično od kaljenog stakla..

Staklo instalirano na bilo kojim vratima mora biti kaljeno ili laminirano. Određeni biznisi praktikuju da izloge kreiraju od laminiranog stakla zbog težeg lomljenja prilikom provala.

Našu ponudu zaštitnih stakala možete pogledati OVDE.

PROČITAJTE JOŠ: