alu wooden and pvc frames

5 razloga zašto je aluminijumska stolarija bolji izbor od PVC i drvene stolarije?

Svako se od nas bar jednom zapitao: „Šta izabrati? Aluminijum, PVC ili drvo?“; bilo da ste investitor, građevinsko preduzeće ili pak fizičko lice koje renovira/uređuje svoj dom, bar jednom u životu ste se susreli sa ovim pitanjem. U ovom artiklu ćemo se potruditi da vam ukažemo na benefite aluminijumskih prozora i vrata u odnosu na druge tipove stolarije. Zašto je aluminijumska stolarija pravi izbor, pročitajte u nastavku:

1. Dizajn/Veliki izbor boja

Iako se možda na prvi pogled ne čini tako, ali aluminijum je materijal koji pruža najviše dizajnerskih opcija.  Zbog svoje fleksibilnosti i odličnog odnosa čvrstoće-težine, alu prozori i vrata nam pružaju mogućnost kreiranja vrlo tankih okvira za velike dimenzije stakla; kao i opcije sa višeslojnim staklom i termoprekidima (ove stavke dosta utiču na težinu samih prozora/vrata).

Ne smemo zanemariti opcije finiša koje nam alu stolarija pruža – kroz metode eloksaže/andoziacije ili modernih premaza moguće je postići gotovo sve nijanse boja kao i identičan izgled drugih materijala (na primer, drveta). PVC i drvena stolarija vremenom može promeniti boju, usled različitih atmosferskih uslova i izloženosti suncu, dok aluminijumska stolarija može zadržati izgled finiša u perfektnom stanju više od 20 godina. Kompanije poput Savabien svojim klijentima nude širok izbor finiša i boja, pri čemu cena ostaje ista bez obzira na finiš/boju koji kupac izabere!

2. Održivost i dugotrajnost

„Zeleni“ ili „eco-friendly“ metal, kako mnogi nazivaju aluminijum predstavlja jedan od najboljih materijala koji se koristi u građevinskoj industriji. Zbog svoje otpornosti na koroziju i izuzetne čvrstoće, čak 75% ikad proizvedenog aluminijuma je i dalje u upotrebi. Aluminijum je takođe sjajan reciklažni materijal koji se može reciklirati beskonačno,  jer zahteva samo 5% inicijalnog energetskog unosa i štedi više od 100 miliona tona emisije CO2, za razliku od drveta i PVC-a.

Dugotrajnost. Za razliku od drveta i PVC-a, alu stolarija je otporna na deformitete prouzorkovane ekstremnim klimatskim uslovima i tokom godina zahteva minimalnu ili gotovo nikakvu doradu. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto je aluminijumska stolarija prvi izbor za komercijalne zgrade i objekte državnih institucija.

3. Energetska efikasnost

Budući da su metali dobri toplotni provodnici, odnosno loši termo izolatori, aluminijumska stolarija poseduje nešto lošija izolacijska svojstva. Poboljšanje termičkih karakteristika stolarije, kao i zvučne izolacije se postiže višeslojnim staklima, uvođenjem aluminijumskog profila sa termo-prekidom (sa argonskim punjenjima npr), kao i korišćenjem specijalno dizajniranih izolacionih materijala (nalik sunđeru) koji se ugrađuju u sam prozorski okvir. Na taj način dobijamo visoko kvalitetan proizvodom sa izuzetnim energetskim benefitima.

 

4. Cena

Cena aluminijumskih prozora i vrata jeste veća u odnosu na PVC i drvenu stolariju. Glavni razlog tome leži upravo u kvalitetu materijala i vremenu koje je potrebno za izradu. Ali kada uzmemo u obzir sve prethodno navedene benefite (a pre svega dugotrajnost i vrlo malo održavanja) i pogledamo širu sliku, alu stolarija je mnogo isplativija, jer je u pitanju praktično jednokratno ulaganje.

5. Bezbednost

Za sami kraj, ostavljamo bezbednost. Da, alu stolarija je najbezbednija; Aluminijum nije toksičan materijal, pri požaru ne gori i ne emituje štetne gasove, što nije slučaj ni sa drvetom, ni PVC materijalom.

 

 

PROČITAJTE JOŠ: