TEMALNO STAKLO

Šta Je Termo-Izolaciono Staklo ?

Glavna odlika termo-izolacionog stakla jeste prevencija ulaska toplote i sprečavanje buke koja dolazi do sobe (poslovnog ili stambenog objekta). Ovo staklo je kreirano od više slojeva stakla koji su razdvojeni (najčešće) aluminjumskim profilima ili strukturalnom penom. Razmak između stakala je ispunjen gasovima poput argona ili kriptona. Ovaj tip stakla je najčešće kreiran od dvoslojnog, troslojnog, a u modern vreme i od četvorostrukog stakla. Više o tome smo pričali na ovom linku: https://savabien.rs/prerada-i-obrada-stakla/

Sve gore-pomenute komponente (višeslojna stakla, materijali za razmake između panela i gasovi) su ujedinjene u jednu stabilnu jedinicu. U zavisnosti od potrebe, izolaciono staklo se može podeliti u više vrsta. Neke od najčešće korišćenih tipova, prezentovaćemo u ovom artiklu.

Nisko Emisiono Staklo

Većina termo-izolacionih profila je kreirano baš od nisko emisionog stakla koji poseduje premaz za redukciju ultra-violetnog zračenja i infra-crvenog svetla. Ovaj premaz pomaže regulaciji temperature i unapređuje energetsku efikasnost prostorije u kojoj se nalazi – funkcioniše tako što odbija toplotu (mnogo bolje odbija toplotu nego što je upija). Nisko emisioni premaz je specijalno dizajniran da dozvoli protok samo određene količine svetlosti, neophodne za osvetljavanje interijera, bez propratnih negativnih osobina.

duplo termopan staklo

Izolaciona Stakla Sa Argonskim Punjenjem

Argon, gas koji je izuzetno rasprostranjen u proizvodnji termo-izolacionog stakla, se najčešće koristi za punjenje razmaka između staklenih panela u termopan profilima (termo-izolacionog stakla). Cenovno povoljan, bezbojan, bez mirisa i ne-toksičan, ovaj gas znatno doprinosi performansama izolacionog stakla; kako u aspektu termalne izolacije tako i u aspektu zvučne izolacije. Za razliku od drugih gasova (na primer vazduha), plemeniti gasovi kao što su argon i kripton ne magle (pri velikim temperaturnim razlikama i vlažnim uslovima) i ne utiču na koroziju ramova (prozora/vrata/fasada).

Silikonsko Izolovano Staklo Sa Dvostrukim Zaptivanjem

Ovo je modernizovana verzija dvostrukog stakla koja je izuzetno postojana i kvalitetna. Silikonsko zaptivanje, takođe poznato i kao “PIB” kreira najefektniju barikadu od atmosferskih uticaja, vlažnosti i održava visoke termalne karakteristike stakla.

aluminijumski prozor termopan

Na samom kraju, finaliziraćemo koje su prednosti, a koje mane termo-izolacionog stakla:

Prednosti:

  • Visoka energetska efikasnost
  • Odlična zvučna izolacija
  • Sigurna i kvaletna opcija za svaki tip eneterijera
  • Čini unutrašnjost prostorije udobnom i prijatnom
  • Niska emisija štetnih gasova
  • Dugotrajno rešenje

Mane:

  • Visoka cena
  • Komplikovana zamena stakla

PROČITAJTE JOŠ: