Airport Tower

Aerodrom Nikola Tesla Dobija Novu Zgradu Kontrole Letenja

Beogradski Aerodrom Nikola Tesla je u prethodnom periodu pretrpeo značajne izmene u cilju poboljšanja uslova i unapređenja sveobuhvatne usluge vazdušnog saobraća u Srbiji. Jedan od projekata koji je uveliko u toku jeste izgradnja zgrade kontrole letenja. Nakon 60 godina, beogradski aerodrom dobija novu zgradu kontrole letenja. Ovaj projekat predstavlja najbitniji i najveći u domenu modernizacije kontrole vazdušnog saobraćaja u Srbiji.

Izuzetna nam je čast da je kompanija Savabien jedan od vitalnih delova ovog kapitalnog projekta, stoga ćemo u ovom kratkom tekstu prezentovati naš udeo u istom.

Realizacija Projekta

Realizacija ovog projekta je dodeljena od strane SMATSA (Serbia and Montenegro Air Traffic Services Agency), domaćoj kompaniji Energroprojekt dok je za proizvodnju i dopremanje visoko kvalitetnog laminiranog/kaljenog izolacionog stakla zadužena domaća kompanija Savabien. Činjenica da je celokupna realizacija ovog projekta dodeljena domaćim kompanijama je izuzetno pohvalna i korisna za domaću privredu.

Vrednost projekta je procenjena na 12 miliona evra i obuhvata kulu visine 75m, sa propratnim zgradama u okviru kojih se nalazi najsavremenije opremljena kontrolna soba veličine 100m2.

Celokupna površina ovog postrojenja je 7500m2, a Savabien stakla, korišćena na ovom projektu (tipovi i količine) su predstavljena u nastavku:

SUNGUARD SN51 staklo (duplo izolovano laminirano 8.8.2mm):

  • Sa flot zvučnom izolacijom 4.4.2mm – 120,77m2
  • Sa flot zvučnom izolacijom 6.6.2mm – 1.199,84m2
  • Sa flot zvučnom izolacijom 8.8.2mm – 189,12m2

SUNGARD SN51 staklo (kaljeno 10.10.2mm)

  • Sa HST testom 12mm – 133,16m2

Kaljeno/Parson staklo sa HST testom (10mm) – 725m2

Kaljeno/Parson staklo sa HST testom (12mm) – 76m2

Sva navedena stakla su proizvedena u pogonu koji se nalazi nadomak aerodroma u Surčinu. Ovaj proizvodni pogon je opremljen kompletno automatizovanom mehanizacijom kompanije Lisec, lidera u proizvodnji mašina za obradu stakla.

Lisec machine

Početak radova na novoj zgradi kontrole letenja se desio u Februaru 2020.godine,a planirani rok za završetak radova je februar 2022.godine.

Ukoliko ste zainteresovani za kupovinu visokokvalitetnog izolacionog stakla, kontaktirajte nas.

PROČITAJTE JOŠ: