hotelski alu prozori i vrata

Ventilirajuće Fasade – Tipovi I Karakteristike

Ventilirajuće fasade predstavljaju sistem obloga koji se postavlja sa ventilacionim razmakom (u daljem tekstu „ventilirajuća komora“) između fasade i zida.
Ovi fasadni sistemi se smatraju najefektnijom izolacionom metodom za sve tipove stambenih i poslovnih objekata; razlozi koji doprinose popularnosti i širokoj primeni ovih sistema se ogledaju u odličnom temperaturnom balansu (leti hladi, zimi greje) kao i eliminaciji svake vrste kondenzacije što doprinosi izuzetno visokim termo-higrometrijskim performansama zgrade.

Kako na najjednostavniji način objasniti po kom principu ventilirajuće fasade rade?

Ventilirajuća komora kreira efekat dimnjaka – sloj vazduha u šupljini/razmaku se zagreva u odnosu na spoljni vazduh čime se stvara kontinurana ventilacija, koja održava izolaciju suvom i rezultuje drastičnim smanjenjem potrošnje energije. Ovi fasadni sistemi takođe sprečavaju direktno zračenje i štite od loših klimatskih uslova.

Istraživanja su pokazala da ovi sistemi pružaju čak 20% energetske uštede, zahtevaju jednostavno održavanje i dugotrajnije su u odnosu na druge fasadne sisteme. Zbog svoje modularne fleksibilnosti, ventilirajuće fasade su idealna rešenja za sve vrste prostora – atraktivna i praktična u isto vreme.

Tipovi ventilirajućih fasada

Podela ventilirajućih fasada se vrši uglavnom u odnosu na fasadne materijale koji se koriste za izradu panela, teksturama i različitim zonama fasade. Ono što će biti naš fokus u ovom tekstu jeste podela po materijalima za panele. Najčešće prisutni tipovi ovih fasada su: aluminijumske (alubond), drvene, kamene (mermer, granit, škriljac) i porcelanske ventilirajuće fasade.

Bez obzira na materijal koji se koristi za izradu panela, da bi se fasada postavila, neophodno je kreirati noseći zid na koji se paneli fiksiraju. Tako da se ventilirajuća fasada sastoji od: nosećeg zida, sloja izolacionog materijala (pričvršćenog ili izbočenog na nosaču) i sloja obloge pričvršćene za zgradu pomoću sigurnosne konstrukcije, obično aluminijumske.

Sada kada imamo kreiranu osnovu o ovim fasadama, možemo zaći u materijale koji se najčešće koriste za izradu panela:
univerexport staklena fasada savabien

Aluminijumske ventilirajuće fasade

  • Alubond, kako glasi popularan naziv za ovu vrstu fasada, predstavlja najčešći izbor za oblogu modernih komercijalnih i poslovnih objekata. Aluminijum, kvalitetan a ujedno i lak materijal, sa izuzetnim performansama ima široku primenu u građevini i modernoj tehnologiji. Mala težina je izuzetno značajan faktor pri instalaciji i održavanju ovih fasada: olaškava montažu na visini i smanjuje rizike na gradilištu; takođe, ovaj materijal ima jako dobru sposobnost oblikovanja što pruža širok spektar dizajnerskih rešenja. Negativna osobina alubond fasada jeste ta što nije otporna na jake udare prouzorkovane vremenskim nepogodama (primer – grad/led) koji dovode do ulubljenja i u određenoj meri narušavaju estetski aspekt fasade; zbog svoje fleksibilnosti i jednostavnije montaže, oštećene panele je vrlo lako zameniti.
    Ukoliko želite da saznate više o ovim tipovima fasada posetite odeljak ventilirajuće fasade na našem sajtu.

Kamene ventilirajuće fasade (granit, mermer, škriljac)

  • Ovaj tip materijala je dosta korišćen u građevinskom sektoru zbog svojih higijenskih i ekoloških benefita. Ovaj tip fasade je jedno od rešenja koje nudi veliku otpornost materijala na vreme i vremenske uslove, visok stepen estetike i dugotrajnost, kao i sjajne tehničke performanse u pogledu ventilacije i izolacije.

Drvene ventilirajuće fasade

  • Karakteriše ih upotreba drvenih obloga, dakle, prirodnih materijala, čime se daje prioritet održivosti. Vrlo su često rešenje u građevinskom sektoru. Materijali na bazi drveta obrađuju se tako da vremenski uslovi ne utiču preterano na njenu dugotrajnost. Drvo je prirodni materijal sa najvišim stepenom zvučne i toplotne izolacije. Međutim, drvo nije idealno rešenje za sve geografske zone, pogotovo za predele blizu mora; so izuzetno negativno utiče na ove materijale. Iako ima dosta benefita, nažalost, drvo nije toliko čest izbor, kao što je to slučaj sa kamenim ili aluminijumskim fasadama.

 Pored navedenih tipova, postoji još niz drugih opcija i materijala koje možete izabrati, u zavisnosti od vaših preferenci i estetskog senzibiliteta.

PROČITAJTE JOŠ: