fasadni dizajn

Alubond Materijal – Objašenje i Primena

Alubond (eng alucobond) je definitivno materijal koji je obeležio  arhitekturu s početka ovog veka. Materijal koji je prisutan na velikom broju biznis zgrada i industrijskih kompleksa, svakom upada u oko i time postao sinonim za biznis 2.milenijuma. Koje su karakteristike i zašto je toliko prisutan, pokušaćemo da objasnimo u ovom tekstu!

Pun naziv ovog materijala jeste aluminijumski kompozitni panel; što znači da su ovi paneli sačinjeni od aluminijuma (obostrane ploče) između kojih se nalazi izolaciono punjenje. Alubond ploča je kreirana od dva aluminijumska lima debljine (najčešće) 0.5mm. Poliesterskim masama, ovi limovi se spajaju u ploče debljina 3,4,6,8mm. Izolaciono punjenje je najčešće sačinjeno od poliesterskog jezgra (PE) koje je integrisano na panel takozvanim „sendvič“ procesom.

univerexport staklena fasada savabien

Završna Obrada

Alubond paneli mogu biti izrađeni u velikim dimenzijama, laki su za montažu, a veliki razlog njihove popularnosti leži u odnosu cene-kvaliteta; alubond je materijal koji je otporan na atmosferske uticaje, a karakterišu ga odlična termička i vatro-otporna svojstva.

Ovaj materijal je izuzetno lak za obradu, moguće je izvesti bilo koji luk ili oblik, lako se vezuje i montira, stoga je moguće često videti stubove, natstrešnice i druge (naizgled) komplikovane elemente zgrada-fasada koji su obloženi alubond materijalom.

Najčešće korišćena boja ovih ploča jeste siva – metalik, karakteristična je za moderne fasade. Međutim, završna obrada ovog materijala nam pruža zaista širok spektar mogućnosti; alubond paneli mogu imitirati izgled drugih materijala poput mermera ili drveta. Takođe, završna obrada može biti plastificirana, obostrana ili eloksirana.

aluminum facade

Izolaciona svojstva

Alubond spada u vodootporne materijale, otporan je i na udarce (zavisi od debljine lima), sjajno apsorbuje i vibracije, takođe je otporan i na dejstva industrijskih zagađenja. Kao što je to slučaj i sa drugim proizvodima od aluminijuma, alubond je potpuno reciklirajući.

Zvučna izolacija je jedna od izuzetno bitnih karakteristika alubonda. Ovaj materijal smanjuje nivo šuma u rasponu od 23 do 25 dB – još jedan od razloga zašto se koristi za oblaganje zgrada u urbanim zonama koje su izložene velikoj koncentraciji saobraćajne buke i u industrijskim zonama.

Pored svih pomenutih osobina, ovaj materijal zadovoljava protiv-požarne uslove klase B2 po DIN-U 4102, termičku dilataciju od 2.7mm pri temperaturnoj razlici od 100 Celzijusa, a na 1mm temperaturnu razliku od 50 Celzijusa.
U svim pomenutim karakteristikama leži i rešenje misterije velike popularnosti/primene ovog materijala.

Savabien je proizvođač alubond fasada iz Srbije, kompanija ima kompletno zatvoren proizvodni proces opremljen najnovijom Lisec tehnologijom. Posetite ovu stranicu i saznajte više o ponudi fasada.